Dünya Mirasını Korumak Çocuklukta Başlar

19 Haziran 2020 Cuma 13:52
Dünya Mirasını Korumak Çocuklukta Başlar

Ankara Büyükşehir Belediyesi 25. Dönem Meclis Üyeleri, B.M. Eğitim Bilim ve Kültür Kurulu –UNESCO Türkiye Millî Komisyonu’yla Zoom üzerinden bir toplantı gerçekleştirdi.

25. dönem Çocuk Meclisi’nin Başkanlık Divanı ve Komisyon üyelerinden oluşan 29 kişilik bir gurupla gerçekleştirilen seminerde konuşmacı olarak Araştırmacı Seyyah - Dünya Mirası Gezginleri Derneği Başkanı Atila EGE yer aldı ve yaklaşık sekiz yıldır devam eden işbirliği çerçevesinde gerçekleştirilen online buluşmada, Türkiye’deki ve Dünya’daki “Dünya Mirası Alanları” na yönelik önemli bilgiler verildi.

Toplantının başında Çocuk Meclisi 25. Dönem Başkanı Çağın ALADAĞ; pandemi öncesi planlanan bu faaliyetin, bugün gerçekleştirilebiliyor olmasından dolayı tüm Çocuk Meclisi adına teşekkürlerini sundu ve bu bilincin çocuk yaşlardan kazanılmasının önemini vurguladı.
Atila EGE’nin, “Dünya Mirası bilinci” ile ilgili olarak, 1959 yılında, M.Ö. 1300 yıllarında Nil Nehri kıyısındaki Abu Simbel Tapınağı’nın baraj suları altında kalmaktan kurtarılması için 20 km uzağa taşınmasına yönelik UNESCO’ya yapılan ilk başvuruya 80 ülkeden ulaştırılan yardımı anlattığı çarpıcı öyküsünü çocuklar merakla ve ilgiyle dinlediler.
Meclis üyeleri, Mimar Hayrettin’in eseri olan Bosna Hersek’teki Mostar Köprüsü, Meksika’daki Balina Koruma Alanı, 1645 metreyle Dünya’nın en derin gölü unvanına sahip, 400 metre derinlikte dahi var olan oksijenle yaşamlarını sürdüren Deniz Foklarının da bulunduğu Baykal Gölü’ne kadar, dünyanın farklı bölgelerinden doğal ve kültürel miras alanları hakkında değerli bilgileri kendi seyahat deneyimleri ve renkli anlatımı ile Meclis üyeleriyle paylaştı.
Çocuklar, 167 ülkedeki 869 kültürel, 213’u Doğal, 39’ui Karma (Doğal ve Kültürel) olmak üzere Dünya Mirası alanlarına sahip ülkeler arasında, birinciliğin halen İtalya’da olduğunu, Dünya Mirası sıralamasında 18. Sırada yer alan Türkiye’nin, 83 adaylıkla da “Dünya Mirası Geçici Listesi” nde birinci sıraya yükseldiğini öğrendiler.
Atila EGE; “UNESCO Amblemi”ni kullanımının turizm potansiyeli bakımından önemini de vurguladı ve çocukların yönelttikleri soruları yanıtladı.
Seminerin sonunda çocuklar hep birlikte, Dünya Mirasını koruma sözü verdiler ve Genç Dünya Mirası Koruyucusu anlamına gelen birer Patrimonito oldular. Atila EGE; “Bu zengin mirası, gelecekte sizler koruyacaksınız, sizlere güveniyoruz” dedi.
Çocuk Meclisi üyeleri Zoom üzerinden ilk kez gerçekleştirdikleri bu verimli ve eğitici seminer için Unesco Türkiye Milli Komisyonu’na ve Atila EGE’ye teşekkürlerini sundular ve ayrıca, 17 Haziran Kuraklık ve Çölleşme ile Mücadele günü konulu resimlerini de göstererek bugünün önemine dikkat çekmeye çalıştılar
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Çocuk Meclisi, 150 üyesiyle çocuk haklarının ve çocuk katılımının en çalışkan ve en aktif temsilcileri olarak, önemli bir etkinliği daha gerçekleştirmiş oldular. Çocuk Meclisi, bu gibi online toplantı, eğitim ve seminerlerini sürdürmeye devam edecek.

Dünya Mirasını Korumak Çocuklukta Başlar
Dünya Mirasını Korumak Çocuklukta Başlar
Dünya Mirasını Korumak Çocuklukta Başlar
Dünya Mirasını Korumak Çocuklukta Başlar