BÜLTEN
07.01.2013
ÇOCUKLAR ÖĞRENİYOR
Çocuk Meclisi üyeleri, 19. Dönem çalışmaları kapsamında Gazi Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Görme Engelliler Bölümü’nü ziyaret ederek önemli bilgiler edindiler.
Aralarında görme engelli meclis üyesi, Mithat Enç Görme Engelliler Okulu öğrencisi, Basın Yayın Komisyonu üyesi Gökçe Nil Şahin’in de olduğu 20 çocuk, braille alfabesi ile basılmış kitapları, sesli kitap kaset arşivini, Braille yazıcı, özel tarayıcı ve bilgisayarları ilgiyle ve biraz da hayretle incelediler, Kütüphane sorumlusunda bilgiler edindiler. Kütüphane’de yer alan kitapların ve hemen hemen tüm yazılı dokümanların, ders notlarının, ders kitaplarının dijital ortama aktarıldığını ve sürekli olarak da güncellenmeye devam edildiğini belirten yetkililer, Gazi Üniversitesi bünyesindeki bu kütüphanenin Ankara’da bir ilk ve halen de en kapsamlı bölüm olduğunu belirttiler
Çocuklar, kütüphaneden yararlanmakta olan Gazi Üniversitesi Türk Dili Edebiyatı son sınıf öğrencisi Tolga ağabeylerine de çeşitli sorular yönelterek, gündelik hayatlarında, ulaşımda, çocuklukta ve eğitim dönemlerine ait tecrübelerine yönelik çeşitli sorular da yönelttiler. Renkleri tanıyıp tanıyamadığını, nasıl yazılı not aldığını, yürürken ya da ulaşımda sıkıntı çekip çekmediklerini, bilgisayar ekranını nasıl okuduklarını ve daha pek çok konuyu merak eden çocuklara Tolga ağabeyleri tek tek cevap verdi ve “ Ankara, engelliler için en birinci şehir; özellikle kaldırımlara döşenen sarı şeritleri görüyorsunuzdur, bunlar bizlere çok yardımcı oluyor; ancak bu şeritler üzerine araçların park etmesi, eşya konulmaması, bantlarda durulmaması, bunların boş bırakılmasının gerekliliğine ilişkin uyarılarda bulundu ve herkesin daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
Gazi Üniversitesi’ndeki öğrenciler kadar, diğer üniversitelerin görme engelli öğrencilerine de hizmet veren Görme Engelliler Bölümü’nün 2007 yılında açıldığını ve halen bu alanda en kapsamlı kütüphanenin Gazi Üniversitesi içerisinde yeraldığını belirten yetkilier, çocuklara çalışmalarında başarılar dilediler .
Meclis üyeleri, gerek görme engellilerin hayatlarına ilişkin yeni, farklı ve özel bilgiler edinmiş, gerekse engelli arkadaşları ile dayanışma içinde olmanın önemini fark etmiş oldular. Meclis üyeleri ayrıca, sesli kitap hazırlıkları için Çocuk Meclisi’nde bir çalışma başlatmak istediklerini de belirttiler .
19. Dönem çalışmaları hızla devam ediyor
ÇOCUK MECLİSİ