Çocukların Bayramı

18 Mart 2014 Salı 15:55
Çocukların Bayramı

BÜLTEN

19.04.2013

ÇOCUKLARIN BAYRAMI

Büyüksehir Belediyesi 18. Dönem Çocuk Meclisi üyeleri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayrami dolayisiyla çesitli faaliyeetler düzenliyor.

Program çerçevesinde, Birinci ve Ikinci Meclisi, Kurtulus ve Cumhuriyet Müzelerini, Atatürk Kösk Müzesini ziyaret eden Çocuk Meclisi üyeleri, 23 Nisan 1920’de, ulusal egemenligin ilan edildigi ilk meclisi gezerken, Mustafa Kemal Atatürk’ün "Artik yüce meclisin üzerinde bir güç yoktur" sözlerini de hatirladilar.

Insasina 1915 yilinda baslanan ve 23 Nisan 1920’de Meclisin toplanmasinin kararlastirildigi, 15 Ekim 1924’e kadar I. Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak kullanilan; 23 Nisan 1961'de "Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi" adiyla halkin ziyaretine açilan binayi gezerken, büyük yokluklar içerisinde kurulan ilk Meclis’te bulunmaktan duyduklari heyecani dile getirdiler. Dünyada çocuk bayramina sahip tek ülkenin çocuklari olmanin, ilk Çocuk Meclisi’nin üyeleri olarak seçilmenin gururuyla gezen çocuklar, daha sonra Cumhuriyet Müzesine geçtiler.

1924-1960 yillari arasinda Atatürk devrimlerinin gerçeklestirildigi, çok partili sisteme geçisin saglandigi II. Türkiye Büyük Millet Meclisi binasini da ziyaret eden çocuklar, 36 yil boyunca meclis çalismalarinin devam ettirildigi ve 30 Ekim 1981 tarihinde Cumhuriyet Müzesi olarak ziyarete açilmis olan bu tarihi binanin önünde fotograf çektirdiler. Meclis içerisinde çocuklara ayrilmis masalarda Atatürk’e Mektup yazdilar; duygu ve düsüncelerini ifade etme imkani elde ettiler.

Çocuk Meclisi’nin bir sonraki duragi T.C. Cumhurbaskanligi Atatürk Müze Köskü idi. Çocuklar, 27 Aralik 1919 tarihini takip eden dönemlerde, TBMM Baskanligina seçilmesinden sonra Atatürk’ün 1921 yilinda yerlestigi, 1932 yilina kadar Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaskanligi Köskü olarak kullanilmis Müze Kösk’te, Atatürk’ün kullandigi odalar, mobilyalar ve esyalar arasinda yeniden tarihi yasadilar. Kurtulus Savasi’nin kazanilmasina, Cumhuriyetin Ilanina taniklik etmis olan, Atatürk’ün konut ve çalisma mekani olan, 28 Ekim 1923 gecesi, “Arkadaslar yarin Cumhuriyeti ilan edecegiz” dedigi odayi, “Büyük Nutuk”u yazdigi çalisma odasi ve 2600 kitaptan olusan zengin kütüphanesini; ve özgün halleriyle korunmus kisisel esyalarinin sergilendigi Sergi Salonu’nu gezen çocuklar, heyecanlarini dile getirdiler.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayrami dolayisiyla 18. Dönem Baskani Umut BAYRAKTAR da tüm meclis üyeleri adina duygularini ifade ederek, “Bizler Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “küçük hanimlar, küçük beyler; sizlerden çok seyler bekliyoruz” diyen sesini hep duyuyor, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açilis gününü “Çocuk Bayrami” olarak armagan ederek bizlere duydugu güveni en güzel ve essiz sekilde belirten Ata’mizin bizlere duydugu güveni hakli çikarmak için çalisiyoruz.
23 Nisan Çocuk Bayrami bugün, güzel vatanimizda, birbirinden farkli ülkelerden gelen çocuklarla kutladigimiz, kardeslik ve barisi tüm dünya çocuklariyla elele yasadigimiz bir bayramdir. Bizler, ayni zamanda çocuk haklarinin savunuculari, çocuklarin sesi olarak, Belediye Baskanimiz Sn. Melih Gökçek’in kurdugu, kendine ait Meclis binasini da armagan ettigi ilk ve öncü Çocuk Meclisinin üyeleri olarak, tüm çocuklara, mutlu, aydinlik, basarili ve güzel bir gelecek diliyorum” dedi.

ÇOCUK MECLISI

Çocukların Bayramı
Çocukların Bayramı
Çocukların Bayramı
Çocukların Bayramı
Çocukların Bayramı
Çocukların Bayramı
Çocukların Bayramı
Çocukların Bayramı
Çocukların Bayramı