Çocukların Eğitim Hakkı

22 Aralık 2020 Salı 13:42
Çocukların Eğitim Hakkı

“ÇOCUKLARIN EĞİTİM HAKKI “
Çocuk Hakları, yazılı -yazısız olarak dünyadaki tüm çocukların sahip olmaları gereken haklardır. Tüm çocuklar bu haklarını kullanabilmelidir. Bu hakların başında yaşama, barınma, sağlık, eğitim, korunma gibi haklar gelir.
Çocuk hakları sözleşmesi ülkemizde de 1995 yılında kabul edilmiştir.
Ama maalesef bu hakları kullanamayan milyonlarca çocuk bulunmaktadır. Bunları örneklendirirsek; istismar, şiddet, psikolojik şiddet, çocuk işçi çalıştırmak gibi.
Çocuk haklarının yasalar ile koruma altına alınması önemlidir. Bununla birlikte aileye ve topluma da çok büyük görevler düşmektedir. Her birimiz, çocukların mağduriyeti ya da haklarının gasp edilmesi durumunda buna sessiz kalmamalıyız. İlgili birimlere mutlaka bilgi vermeliyiz.
Eğitimde fırsat eşitliği de, bir toplumun huzuru, barışı ve gelişmesi için son derece önemlidir.
Bu sebeple çocuklara mutlaka eğitime-öğretime erişimine imkan sağlanmalıdır. Bu imkanı bulamayan çocuklar için herkesin seferber olması gerekmektedir. Dünya genelinde 535 milyon çocuk sağlık hizmeti ve kaliteli eğitim alamıyor. Bu amaçla ekonomik veya kültürel sebeplerle okula gönderilmeyen çocukların tespit edilmesi ve onların bu mağduriyetleriinin giderilmesi için daha çok çalışma yapılması gerektiğini düşünüyorum.
Sağlıklı, huzurlu ve gelişmiş bir toplum ancak çocuklarımınız haklarına sahip çıkmamızla mümkün olacaktır.
ELİF KANTÜRK
Çevre Sağlık Komisyonu üyesi