Dünya Mirasının Koruyucuları

18 Mart 2014 Salı 15:57
Dünya Mirasının Koruyucuları

BÜLTEN

28.05.2013

DÜNYA MIRASININ KORUYUCULARI

Büyüksehir Belediyesi 18. Dönem Çocuk Meclisi, Birlesmis Milletler Egitim, Bilim ve Kültür Kurumu, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nu ziyaret etti.

Toplanti, Baskan Umut BAYRAKTAR’in Çocuk Meclisi’ni tanitan konusmasiyla basladi.

Dünya Mirasi konusunu daha yakindan ögrenmek amaciyla gerçeklestirilen ziyarette, Unesco üyesi ve gezgin Atila EGE’nin renkli anlatimi ve özel sunumu çocuklar için unutulmaz oldu. Halen UNESCO Dünya Mirasi Listesindeki noktalara en fazla sayida ziyaret gerçeklestiren kisi unvanina sahip Atila EGE ve esi Nihal EGE, ziyaret ettikleri yerlerde Türkiye’yi temsil etmekten duyduklari mutlulugu ifade ettiler ve degerli gezi notlarini meclis üyeleriyle paylastilar

Sunumunda, Türkiye’den Dünya Mirasina üye olan yerler ve adayliklari ilan edilen noktalari slayt sunumlariyla açiklayan ve degerli bilgiler paylasan paylasan Atila EGE; UNESCO’nun tüm dünyada sürdürmekte oldugu çalismalar hakkinda bilgi verdi; Türkiye’nin, Dünya Kültür ve Tabiat Mirasinin Korunmasina dair Sözlesme’yi 1983 yilinda imzaladigini ve Türkiye’den halen 11 merkezin Dünya Mirasi Listesinde oldugunu, 22 yeni aday bildirildigini anlatti.

Dünya üzerinde UNESCO’ya üye 157 ülkeden, 745’i kültürel, 188’i dogal ve 29’u da karma olmak üzere, 962 tane Dünya Mirasi bulundugunu ögrenen çocuklar, yeni adayliklar konusunda Türkiye’nin Dünya dördüncüsü olmasindan mutlu olurken, daha fazla üyelik kazanilmasi amaciyla yürütülen çalismalar hakkinda da bilgi edindiler ve halen 21. sirada olan Türkiye’nin daha üst siralara yükselmesi dileklerini paylastilar. Dünyadan 1500 adaylik basvurusu oldugunu ve her sene bu basvurulardan en fazla 25 tanesinin kabul edilebildigini açiklayan EGE; UNESCO Üyeliginin, ülke turizmine sagladigi katkilari, Edirne Selimiye Camii’nin üyeliginin duyurulmasinin ardindan, Japonya’nin seyahat destinasyonuna Edirne’yi katmasiyla saglanan turist artisi örnegini verdi.

Kültürel ve Tabiat Mirasi kategorisine girmek için gereken kriterlerin, Türkiye ve Dünya’dan örnekleriyle açiklandigi toplantida, tüm dünyada Ikili Dünya Mirasi sayilan 29 noktadan iki tanesinin Türkiye’de bulunmasinin önemi de vurgulandi ve çocuklar, bu noktalari dogru tahmin ederek Kapadokya ve Pamukkale travertenleri cevabini verdiler.

Koruma altina alinan bu tarihi, dogal ve kültürel degerlerin tüm insanligin ortak degeri oldugu bilincinden hareketle, yeni nesillere büyük görevler düstügünü vurgulayan EGE, meclis üyelerine, Dünya Mirasi Koruyucusu (Patrimonito) Sertifikalarini ve Türkiye’deki UNESCO Dünya Miraslari Haritalarini takdim etti.

Baskan BAYRAKTAR ve Katip Üyeler Muhammed Ömer BAS ile Hayrettin Berke YAVAS, Atila EGE, Nihal EGE ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Genel Sekreter Yardimci v. Sule ÜRÜN’e, Büyüksehir Belediyesi yayinlari ile Çocuk Meclisi tanitim dokümanlarinin bulundugu çantalari vererek tesekkürlerini ifade ettiler ve tecrübelerini kendileriyle paylasmasindan duyduklari mutlulugu ifade etiler. UNESCO’nun sicak ev sahipliginde, bahçede kendileri için verilen mini kokteyle katilan çocuklarin mutlulugu gözlerinden okunuyordu.

Çocuk Meclisi, bilgilenme ziyaretlerinde, yepyeni tecrübeler kazanmaya ve Belediye Baskani Melih GÖKÇEK’in kendilerine armagan ettigi Türkiye’deki ilk ve öncü çocuk meclisinin çalismalarini anlatmaya devam ediyor.

ÇOCUK MECLISI

Dünya Mirasının Koruyucuları
Dünya Mirasının Koruyucuları
Dünya Mirasının Koruyucuları
Dünya Mirasının Koruyucuları