Kuşaktan Kuşağa Aktarılan Miras

19 Nisan 2021 Pazartesi 09:45
Kuşaktan Kuşağa Aktarılan Miras

KUŞAKTAN KUŞAĞA AKTARILAN MİRAS
Ankara Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi 25. Dönem Çocuk Meclisi üyeleri, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nun işbirliğiyle, Çevirim içi Müze Etkinliği’ne katıldılar.
Çocuklar, AHBV Üniversitesi’nden Dr. Zeynep Baki Nalcıoğlu, Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi koordinatörü Bilge Tüzel ve Çocuk Oyunları Eğitmeni Meryem Özdemir’in anlatım ve sunumlarıyla gerçekleştirilen çevirimiçi etkinlikte, müze eğitimine katılarak hem keyifli zamanlar geçirdiler hem de yeni bilgiler öğrendiler ve büyüklerinden aktarılan gelenekler hakkında sohbet ettiler.
Karagöz Gösterisi, Masal Anlatımı, Deyimlerin Hikayesi ve “Somut Olmayan Kültürel Miras” Sunumu’nun yeraldığı etkinlikte çocuklar, 2013 yılında Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Ankara Kalkınma Ajansı'nın ortak katkılarıyla kurulan Ankara SÖKÜM Müzesi’nde yer alan bölümleri de gezdiler; Ebru Sanatı, Ihlamur Baskı teknik ve uygulamaları yakından görme imkanı elde ettiler. Masal Odası, Oyun Odası, Geleneksel Sohbet Toplantıları Odası’nı gezerken, Anadolu Masallarından bir örnek de dinleyen çocuklar, günlük hayatta kullanılan deyimlerin anlamlarını, “geleneksel zekâ ve strateji oyunu” Mangala ve Son Taş Oyunlarının temel kurallarını ve tarihçesini de öğrendiler. Dr. Bakioğlu’nun sunumunda yer alan ve Aralık 2019 tarihi itibariyle Türkiye’nin Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kayıtlı 18 unsur içerisinde yer alan, “Geleneksel Sohbet Toplantıları (Yaren, Barana, Sıra Geceleri- 2010); Geleneksel Tören Keşkeği -2011); Türk Kahvesi ve Geleneği -2013); İnce Ekmek Yapımı ve Paylaşımı Geleneği - 2016) gibi değerleri yakından tanıma fırsatı yakaladılar.
Meclis üyeleri, Müze Eğitimi ve Somut olmayan Kültürel Miras etkinliğine katılmaktan dolayı çok mutlu olduklarını belirttiler ve başta Unesco Türkiye Milli Komisyonu olmak üzere, Müze’nin kurulmasında emeği geçenlere, gelenekleri sürdürmekte olan ustalara ve katkı sağlayan tüm uzmanlara teşekkürlerini sundular.