Sokak Çocuklarına Şefkat Haftası Aratırması

22 Aralık 2020 Salı 13:45
Sokak Çocuklarına Şefkat Haftası Aratırması

SOKAK ÇOCUKLARINA ŞEFKAT HAFTASI ARAŞTIRMASI

Çocuk Esirgeme Kurumu (2011’den itibaren Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü), Türkiye’de yoksul ve korunmaya muhtaç çocuklara ve ailelere bakım, eğitim, sağlık, kültür hizmetlerini sistemli bir biçimde sunmak için oluşturulmuş bir kurumdur. Bu kurumun girişimleri ile her yıl Sokak Çocuklarına Şefkat Haftası çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. İlk defa 1997’de kutlanmaya başlanan Sokak Çocuklarına Şefkat Haftası etkinlikleri her yılın 24 Mayıs -30 Mayıs tarihlerini içine alan günlerde tüm yurtta gerçekleştirilmektedir.
“Her türlü tehlike ve istismara açık bir ortamda yaşayan, gelecekte suça atılma riski yüksek olan çocuklara sokak çocukları olarak tanımlayabiliriz” denmektedir.
YORUMUM:
• Ülkemizde sokak çocuğu gibi bir tanım var ve sokak çocuklarına özellikle sanki o hafta içinde şefkat gösterdiğimiz belirli tarihler olması nedeniyle de diğer ülkelere örnek olamadığımızı düşünüyorum,
• Sokak çocuklarına şefkat haftasının çözüm değil de geçici bir etkisi olduğunu düşünüyorum ki;
I. Çocukların kısıtlı bir zaman dilimi içerisinde hatırlanması kesinlikle doğru değildir kanımca.
II. Her çocuğun devamlı olarak şefkat, ilgi ve özen görmesi gerekir.
• Bu haftanın hitap ettiği çocukların diğer çocuklardan ayrılması, onlara “sokak çocukları” denmesi, sevgi - şefkat görseler bile bu zamanın kısıtlı olması "Sokak Çocuklarına Şefkat Haftası" nın asla kalıcı olmadığını, çok kısa sürelik bir farkındalık olduğunu göstermektedir.
• "Sokak" çocuklarının benden ya da başka bir çocuktan hiçbir farkı olmadığı bilincini, insanların kazanması gerekiyor diye düşünüyorum .
Yağmur KAMACI
Çocuk Hakları Komisyonu Üyesi